vin, 6 septembrie, 2024
Plase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte Ieftine
onE bLoG RomaniaStiri / MassMediaCum este sarbatorit Sfantul Dimitrie cel Nou in Romania in 2023

Cum este sarbatorit Sfantul Dimitrie cel Nou in Romania in 2023

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, este un eveniment profund religios si cultural care are loc anual in Romania. In 2023, aceasta sarbatoare se va desfasura pe data de 27 octombrie, atragand mii de credinciosi si pelerini care vin sa se inchine si sa participe la slujbele religioase organizate cu acest prilej.

Sfantul Dimitrie cel Nou mare insemnatate in Romania

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, cunoscut si ca Ocrotitorul Bucurestilor, este o figura religioasa de mare insemnatate in Romania, fiind praznuit pe 27 octombrie. Sfantul Dimitrie cel Nou a trait in secolul al XIII-lea, in timpul imparatilor romano-bulgari, in satul Basarabov din Bulgaria.

La inceput a fost pastor de vite in satul sau natal, dar, vazand ca toate lucrurile lumii sunt trecatoare, a ales sa paraseasca satul Basarabov si sa se retraga intr-o pestera din apropiere. Ulterior, s-a facut monah la manastirea care se afla inauntrul pesterii.

Sfantul Dimitrie cel Nou si-a dedicat viata rugaciunii, postului si ostenelilor duhovnicesti, obtinand astfel darul facerii de minuni. La un moment dat, si-a cunoscut si vremea trecerii sale la cele vesnice, predandu-si sufletul lui Dumnezeu intr-o maniera miraculoasa, in mijlocul a doua pietre.

Dupa mult timp de la trecerea sa in eternitate, intr-o zi, moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost descoperite in mod miraculos, datorita unui vis divin primit de o fata bolnava, fiica unui om dreptcredincios.

In vis, ingerul Domnului i-a aratat fetei locul unde erau ascunse moastele sfantului, promitandu-i vindecarea daca parintii ei vor reusi sa scoata moastele din apa. Descoperirea moastelor a fost urmata de mai multe minuni si manifestari divine, care au condus la recunoasterea Sfantului Dimitrie cel Nou si la aducerea moastelor sale in Valahia, la Patriarhia Romana. In mod special, moastele sfantului au fost purtate in procesiune pana la un anumit punct, unde au refuzat sa mai mearga mai departe, intorcandu-se inapoi la satul Basarabov, fapt care a fost interpretat ca un semn divin cu privire la locul unde ar trebui sa fie pastrate moastele sfantului.

Canonizat in anul 1955 de catre Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul Dimitrie cel Nou este considerat ocrotitorul Bucurestilor, fiind venerat pentru viata sa ascetica si pentru minunile care i se atribuie. Moastele sale sunt pastrate la Patriarhia Romana si sunt adesea centrul unor evenimente religioase importante in Romania, inclusiv pelerinajul anual care are loc in jurul datei de 27 octombrie, ziua praznuirii sfantului

Programul Pelerinajului

Pelerinajul dedicat Sfantului Dimitrie cel Nou se va desfasura in perioada 21-29 octombrie 2023. In primele zile, intre 21 si 23 octombrie, credinciosii se vor putea inchina la Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Ierarh Nectarie, care vor fi scoase din Catedrala Patriarhala si asezate in Baldachinul Sfintilor din incinta Catedralei Patriarhale.

Evenimente Speciale Sfantul Dimitrie cel Nou

Un moment special al pelerinajului va avea loc pe 24 octombrie 2023, incepand cu ora 12:00, cand va avea loc procesiunea Calea Sfintilor. Aceasta va include doua coloane care vor purta moastele Sfintilor, si se vor intalni la baza Dealului Patriarhiei cu o delegatie din Grecia care va purta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Panagia Soumela si icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Evenimentul va avea loc dupa cum urmeaza:

Prima coloana va pleca de la Catedrala Patriarhala cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfantului Ierarh Nectarie, urmand traseul:

  • Catedrala Patriarhala – Str. Patriarhiei – Bdul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piata Unirii).

A doua coloana va pleca de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon-Nou cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, urmand traseul:

  • Str. Bibescu Voda, baza Dealului Patriarhiei (Piata Unirii).

Ambele coloane se vor intalni la baza Dealului Patriarhiei cu o delegatie din Grecia care va purta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Panagia Soumela si icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Impreuna, vor urca in procesiune spre Catedrala Patriarhala.

La ora 13:00, in Catedrala Patriarhala, va avea loc primirea Sfintelor Moaste de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vara. Dupa acest moment, Sfintele Icoane si Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare in Baldachinul Sfintilor de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini.

Aceste evenimente aduc o dimensiune spirituala si comunitara profunda sarbatorii, oferind credinciosilor oportunitatea de a se apropia de sfintenie si de a reflecta asupra importantei traditiilor si valorilor crestine.

In zilele premergatoare si urmatoare procesiunii, vor avea loc mai multe slujbe religioase si momente de rugaciune comunitara. Sfanta Liturghie, Slujba Privegherii si alte slujbe speciale vor fi oficiate de catre ierarhi, preoti si diaconi, oferind credinciosilor oportunitatea de a se ruga si de a medita la invataturile crestine.

Slujbe Religioase Sfantul Dimitrie cel Nou

Pe data de 21 octombrie 2023, vor avea loc mai multe slujbe religioase, incepand cu Sfanta Liturghie oficiata in Catedrala Patriarhala intre orele 09:00 si 11:00, urmata de Slujba Privegherii intre orele 16:00 si 20:00. In data de 27 octombrie, Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de ierarhii Sfantului Sinod, preoti si diaconi, in Altarul Mare de Vara​​.

Viata Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou

Sfantul Dimitrie cel Nou este cunoscut ca ocrotitorul Bucurestiului si este sarbatorit in fiecare an pe data de 27 octombrie in Biserica Ortodoxa. El s-a nascut in Basarabia in secolul al XIII-lea si a trait ca un pustnic in padurile din apropiere. De-a lungul vietii sale, Sfantul Dimitrie cel Nou a facut numeroase minuni si a fost venerat pentru sfintenia si piosenia sa.

Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost aduse la Bucuresti in secolul al XVIII-lea si sunt pastrate la Manastirea Patriarhiei. De atunci, el a fost considerat protectorul orasului si al tarii. In perioada sarbatorii sale, multi credinciosi vin la Bucuresti pentru a se inchina la moastele sale, cerand ajutor si protectie.

Sfantul Dimitrie cel Nou este un exemplu de viata asce­tica si de rugaciune intensa, fiind un model pentru toti cei care isi doresc sa traiasca o viata dedicata lui Dumnezeu. Este unul dintre sfintii cei mai iubiti si venerati in Romania, si multe biserici si manastiri ii poarta numele.

Sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou in Romania este o ocazie deosebita pentru credinciosii ortodocsi de a se reuni si a celebra traditiile si valorile crestine. Prin participarea la pelerinaj si slujbele religioase, comunitatea se intareste si se revigoreaza spiritual.

Urmareste ultimele stiri, noutati si articole onEbLoG.ro si pe Google News

1 COMENTARIU

LASA UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI
onE bLoG Romania
onE bLoG Romaniahttps://oneblog.ro
One Blog Romania si-a propus inca de la deschidere sa ofere vizitatorilor acestui blog content de calitate si cat se poate de actualitate. Ne-am dorit inca de la inceput sa ne axam pe calitate, transparenta si servicii premium la cele mai accesibile preturi pentru toti cei care doresc sa isi promoveze afacerile pe acest blog. Ne place sa invatam, sa ascultam si sa luam impreuna cu voi cele mai bune decizii. Impreuna cu voi atat vizitatorii cat si cei care publica articole, advertoriale pe acest blog dorim sa formam o echipa si sa imbunatatim tot ce nu este relevant.
- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_img

Cele mai populare articole pe bLoG

- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img