Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti de crestinii ortodocsi pe data de 8 Noiembrie, o zi marcata in calendar cu Cruce Rosie, recunoscuta ca o sarbatoare importanta. Aceasta zi este prima mare sarbatoare din luna Noiembrie si este praznuita in fiecare an, fiind una dintre marile sarbatori crestin-ortodoxe cu data fixa.
In aceasta zi, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cinstiti ca fiind printre Sfintii zilei, evidentiindu-se rolul lor de conducatori ai cetei de ingeri in drumul spre Rai. Sarbatoarea este semnificativa in traditia religioasa, fiind considerata una dintre cele mai mari sarbatori crestine.
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, traditii si obiceiuri
Traditiile si obiceiurile variaza de la o regiune la alta, iar in anumite zone, precum cele montane, Sfintii Arhangheli sunt considerati ca patroni ai oilor, unde exista traditia de a arunca o „turta arietilor” in tarla oilor. De asemenea, in folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este de multe ori mai venerat decat Arhanghelul Gavriil.
Se spune ca Arhanghelul Mihail este adesea reprezentat ca un luptator impotriva fortelor raului, avand rolul de a apara sufletele credinciosilor de atacurile diavolului. Pe de alta parte, Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca mesagerul vestilor bune, simbolizand comunicarea divina cu umanitatea.
Dupa slujba religioasa din ziua de sarbatoare, se practica citirea rugaciunilor de dezlegare pentru credinciosii prezenti. De asemenea, aceasta zi este tinuta cu sfintenie de multi romani care respecta traditiile si superstitiile legate de aceasta sarbatoare, crezand in puterea si protectia Arhanghelilor. In bisericile ortodoxe, Soborul Sfantului Arhanghel Mihail si al celorlalte Puteri Ceresti fara de trupuri este praznuit in aceasta zi, conform scrierilor Sfintilor Parinti.
Sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil este recunoscuta atat de ortodocsi cat si de catolici, fiind o ocazie de a pomeni si de a se ruga pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este plina de traditii si obiceiuri cu semnificatii adanci. Sfantul Arhanghel Gavriil este vestitorul nasterii Fecioarei Maria, in timp ce Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugaciunile credinciosilor catre Iisus Hristos si Dumnezeu.
In ziua de 8 Noiembrie, in unele biserici, credinciosii primesc vin si cozonac, iar pestele este consumat pentru a aduce sanatate si protectie de boli. Exista si credinta ca Arhanghelii sunt pazitorii oamenilor de la nastere pana la moarte si ca sunt prezenti la Judecata de Apoi. De asemenea, icoana Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este adesea intalnita in casele romanilor ca simbol de protectie si ocrotire spirituala.
Toate aceste traditii subliniaza rolul important pe care il au Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in credinta si cultura romaneasca, fiind nu doar figuri spirituale, ci si parte integranta din viata cotidiana si din ciclul anual al sarbatorilor.