Ce este terapia Bowen si cum se realizeaza?
Terapia Bowen implica intinderea usoara a fasciei – tesutul moale care acopera toti muschii si organele. In mod specific, in terapia Bowen se folosesc miscari de rotatie precise si blande ale mainii. Aceste miscari se concentreaza asupra muschilor, tendoanelor si ligamentelor, precum si asupra fasciei si pielii care le inconjoara. Scopul terapiei este de a reduce durerea prin stimularea sistemului nervos.
Thomas Ambrose Bowen a creat aceasta terapie in perioada 1916-1982, in Australia. Desi Bowen nu era medic, a sustinut ca terapia ar putea reseta raspunsul organismului la durere.
Ce avantaje are terapia Bowen?
Terapia Bowen este utilizata pentru a trata o varietate de afectiuni. Aceasta se face de obicei pentru a ameliora durerea si pentru a imbunatati functia motorie. In functie de simptomele cu care se confrunta pacientul, poate fi folosita si ca tratament complementar sau alternativ.
Metoda poate fi utilizata pentru a trata urmatoarele afectiuni: umar blocat, dureri de cap si migrene, dureri de spate, dureri de gat, dureri la genunchi, pentru a controla durerea cauzata de boli respiratorii, cum ar fi astmul, tulburari gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil. In plus, unii oameni aleg sa faca terapie Bowen pentru a controla stresul, oboseala, anxietatea, tensiunea arteriala ridicata, functia motorie.
Functioneaza terapia Bowen?
Pana in prezent, exista dovezi stiintifice limitate ca terapia Bowen functioneaza, nefiind realizate cercetari pe scara larga in ceea ce o priveste. Unele studii arata totusi ca terapia Bowen poate imbunatati starea persoanei care se confrunta cu durerea, afectiuni care afecteaza flexibilitatea sau functia motorie.
Cum decurge o sedinta de terapie Bowen?
Cei care aleg sa se supuna acestui tip de terapie, trebuie sa se adreseze unui profesionist. Acesti profesionisti sunt cunoscuti sub numele de lucratori Bowen sau terapeuti Bowen.
O sedinta de terapie Bowen dureaza, de obicei, intre 30 de minute si 1 ora, timp in care pacientul trebuie sa poarte haine lejere. In functie de zonele pe care urmeaza sa se lucreze, pacientului i se va cere sa stea intins sau in sezut. Terapeutul isi va folosi degetele pentru a aplica miscari usoare de rasucire in anumite zone – in principal, degetele mari si aratatoarele. Presiunea va fi diferita, dar nu puternica.
Pe parcursul sedintei, terapeutul va parasi camera in mod regulat pentru a da corpului sansa de a reactiona si de a se adapta, revenind la pacient in 2-5 minute. Dupa incheierea sedintei, terapeutul va va oferi instructiuni de autoingrijire si sfaturi privind stilul de viata. Simptomele se pot schimba in timpul tratamentului, dupa o sedinta sau dupa cateva zile.
Numarul total de sedinte de care o persoana are nevoie depinde de o serie de factori, inclusiv simptome, gravitatea afectiunii si raspunsul la terapie.
Pe scurt, Bowen este un tip de terapie blanda, neagresiva, care trateaza problemele musculo-scheletice si este, de asemenea, o tehnica care induce relaxarea. Terapeutul aplica o presiune puternica, dar blanda, pentru a stimula receptorii din tesutul conjunctiv si din muschi, ceea ce incurajeaza apoi procesul de autovindecare.
Exista putine cercetari cu privire la beneficiile si efectele secundare ale terapiei Bowen. Cu toate acestea, practicienii spun ca aceasta poate ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea functiei motorii. Se crede ca actioneaza prin modificarea sistemului nervos si prin diminuarea raspunsului la durere.