joi, 25 aprilie, 2024
Plase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte Ieftine
onE bLoG RomaniaLegislatie / PoliticaCum te poate ajuta un avocat drept administrativ sa contesti o amenda...

Cum te poate ajuta un avocat drept administrativ sa contesti o amenda de circulatie?

Cum te poate ajuta un avocat drept administrativ sa contesti o amenda de circulatie?

Exista numeroase situatii in care o persoana se poate considera nedreptatita atunci cand primeste o amenda legata de circulatia pe drumurile publice. Fie ca apreciaza ca nu a savarsit contraventia sanctionata cu amenda, fie ca apreciaza ca amenda are o valoare disproportionata fata de gravitatea abaterii de la regulile de circulatie, fie ca agentul constatator a avut un comportament abuziv, oricine se poate afla in situatia de a contesta o amenda de circulatie.

Apeland la serviciile unui avocat drept administrativ, persoana se va asigura ca va depune contestatia si actele doveditoare in termenii si conditiile cerute de lege si ca drepturile sale vor fi reprezentate corespunzator in instanta.

Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi in contestarea unei amenzi rutiere?

Potrivit prevederilor de drept administrativ în vigoare, contestarea unei amenzi este de fapt contestarea procesului verbal de constatare a contraventie, incheiat de agentul de circulatie. Exista un termen impus de lege pentru depunerea contestatiei la instanta de judecata si acesta este de 15 zile de la data la care procesul verbal este inmanat contravenientului sau de la data la care a fost comunicat, atunci cand persoana primeste amenda prin posta.

Persoana care se considera vatamata in drepturile sale de acte de drept administrativ, in speta de sanctiunea primita si cuprinsa in procesul verbal, va depune o plangere la instanta de judecata competenta. Prin Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se ofera contravenientului posibilitatea de a alege judecatoria caruia se va adresa.

Asadar, plangerea se depune fie la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia ori la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul. Un astfel de proces de drept administrativ se judeca mai repede decat alte cauze, iar judecatorul va fixa un termen care sa nu depaseasca 30 de zile de la data depunerii plangerii.

Cererea de contestare sau plangerea va fi insotita de urmatoarele acte: copia procesului verbal de constatare a contraventiei si o copie dupa actul de identitate al contravenientului.
Din momentul depunerii plangerii la instanta si pana la data solutionarii cauzei, executarea amenzii de circulatie se suspenda si persoana nu poate fi obligata sa plateasca.

Pentru siguranta, in cazul in care instanta nu ii da dreptate, se recomanda plata amenzii in termenul de 15 zile de la primire sau comunicare, pentru a beneficia de avantajul de a plati doar jumatate din minimul prevazut de lege. Daca hotararea instantei este favorabila reclamantului, suma platita va putea fi recuperata ulterior.

Multe dintre plangeri se solutioneaza in favoarea reclamantilor pentru motivul ca procesul verbal de constatare a contraventiei a fost incheiat in mod necorespunzator si este lovit astfel de nulitate. Iata ce trebuie sa contina un proces verbal de constatare, potrivit art. 16, al. 1 din OG 2/2001:

  • data si locul unde este incheiat;
  • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal ale contravenientului;
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sancționeaza contraventia;
  • indicarea societății de asigurari, in situația in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a caii de atac si instanta la care se depune plangerea.

Se declara nul orice proces verbal din care lipsesc numele si prenumele agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, codul numeric personal, mentionarea faptei savarsite, a datei comiterii acesteia sau semnatura agentului constatator (art. 17 din OG 2/2001).

Daca pe procesul verbal de constatare lipseste semnatura contravenientului, fie ca acesta a refuzat sa semneze, fie ca a primit ulterior amenda, actul constatator trebuie sa fie contrasemnat de un martor. Calitatea de martor nu poate fi intrunita de un alt politist, chiar daca a asistat la contraventie.

Daca nu este vorba despre un viciu in incheierea procesului verbal de constatare a contraventiei, instanta va cita la termenul stabilit persoana care a depus plangerea, organul constatator al contraventiei si care a aplicat sanctiunea, martorul care a contrasemnat in procesul-verbal sau in plangere, precum si orice alta persoana care are legatura cu cauza si este in masura sa ofere informatii care pot contribui la solutionarea acesteia.

In judecarea cauzei, avocatul poate invoca in sustinerea argumentelor clientului sau unul sau mai multe dintre urmatoarele acte normative: OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, Codul de procedura civila, Codul de procedura fiscala, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Un avocat drept administrativ poate ataca hotararea instantei de fond

Daca persoana nu este multumita de hotararea instantei de judecata si daca aceasta nu a anulat amenda, iar presupusul contravenient se considera in continuare nedreptatit, legea prevede ca hotararea se poate ataca prin apel.

Apelul este de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului. In materia atacarii deciziei instantei pentru constestarea amenzilor de circulatie, potrivit OG 2/2001, motivarea apelului nu este obligatorie. De asemenea, motivele de apel pot fi mentionate si oral in fata instantei. In mod corespunzator cu plangerea in prima instanta, apelul suspenda executarea hotararii pana la data pronuntarii sentintei.

Daca tribunalul admite apelul, hotararea judecatoriei este respinsa, iar amenda este astfel anulata definitiv. Totodata, si respingerea apelului este tot o hotarare definitiva, apelul fiind cale unica de atac in acest tip de spete.

Amenzile de circulatie atribuite pe motive neintemeiate nu trebuie platite doar in virtutea faptului ca au fost primite de presupusul contravenient, ci trebuie atacate la instantele de judecata competente, pentru ca persoana sa nu fie vatamata intr-un drept al sau.

Cu ajutorul unui avocat, actiunile de drept administrativ pot rezolva diversele probleme ale persoanelor vatamate intr-un drept sau interes legitim de actele autoritatilor statului.

Urmareste ultimele stiri, noutati si articole onEbLoG.ro si pe Google News

LASA UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI
onE bLoG Romania
onE bLoG Romaniahttps://oneblog.ro
One Blog Romania si-a propus inca de la deschidere sa ofere vizitatorilor acestui blog content de calitate si cat se poate de actualitate. Ne-am dorit inca de la inceput sa ne axam pe calitate, transparenta si servicii premium la cele mai accesibile preturi pentru toti cei care doresc sa isi promoveze afacerile pe acest blog. Ne place sa invatam, sa ascultam si sa luam impreuna cu voi cele mai bune decizii. Impreuna cu voi atat vizitatorii cat si cei care publica articole, advertoriale pe acest blog dorim sa formam o echipa si sa imbunatatim tot ce nu este relevant.
- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_img

Cele mai populare articole pe bLoG

- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img