vin, 29 noiembrie, 2024
Plase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte Ieftine
onE bLoG RomaniaLegislatie / PoliticaCum te poate ajuta un avocat dreptul familiei cand sotul/sotia nu e...

Cum te poate ajuta un avocat dreptul familiei cand sotul/sotia nu e de acord cu divortul

Cum te poate ajuta un avocat dreptul familiei cand sotul/sotia nu e de acord cu divortul

Intrucat casatoria este o uniune liber consimtita, incheiata de comun acord, firesc si ideal ar fi fost ca si divortul sa presupuna desfacerea ei in aceleasi conditii, prin acordul sotilor. Din pacate, realitatea contrazice situatia ideala, iar divortul este in majoritatea cazurilor o adevarata batalie a orgoliilor, a sentimentelor ranite, care presupune tensiuni si lupte patrimoniale si pentru incredintarea copiilor.

Iar cand sotul sau sotia nu este de acord cu divortul, lucrurile se pot complica si mai mult. Aceasta situatie nu presupune insa si imposibilitatea divortului, iar un avocat dreptul familiei poate scoate persoana din impas, indicand cele mai adecvate mijloace juridice pentru rezolvarea problemelor si solutionarea rationala a cazului, in conditiile legii.

Atunci cand unul dintre soti doreste sa divorteze, iar celalalt nu este de acord, exista solutii legale, intrucat nimeni nu poate fi obligat sa ramana intr-o casnicie. Codul Civil reglementeaza in acest sens divortul la distanta, singurul mijloc in situatia in care sotii nu se pot pune de acord asupra cauzei.

Motivele pentru un divort la distanta

Potrivit art. 373 Cod Civil, exista mai multe situatii care pot fi invocate pentru un divort solicitat de unul dintre soti, cand celalalt nu este de acord:

● Inainte de solicitarea divortului de catre unul dintre soti, cei doi locuiau separat de cel putin 2 ani. In acest caz, divortul ar veni sa certifice o stare de fapt existenta deja, separarea celor doi soti, faptul ca cei doi aveau deja vieti separate.
● Motive intemeiate de divort precum vatamari grave care fac imposibila convietuirea celor doi soti;
● Starea de sanatate a unuia dintre soti duce este de natura sa impiedice continuarea casatoriei.

Divortul pe motiv de separarea in fapt a sotilor

In unele cazuri, frecvente in perioada actuala cand unul dintre soti este plecat la munca in strainatate, sotii nu mai au domiciliul comun si traiesc in fapt vieti separate. Daca separarea s-a produs cu cel putin doi ani inainte de cererea de divort, aceasta poate constitui un motiv intemeiat pentru acordarea divortului in instanta, chiar daca celalalt sot nu este de acord.

Separarea si durata acesteia trebuie dovedite de partea care introduce actiunea de divort. Instanta va verifica temeinicia motivului si va pronunta divortul. In aceasta situatie, culpa legala va fi atribuita sotului care a solicitat divortul si nu sotului care nu mai locuieste in domiciliul conjugal.

Divortul pe motivul starii de sanatate a celuilalt sot

Sotul care solicita divortul trebuie sa dovedeasca prin documente starea de sanatate a celuilalt sot si ca acest motiv afecteaza grav casnicia si raporturile dintre ei. Judecatorul, pe baza documentelor si a faptelor analizate, va decide daca afectiunea de care sufera persoana respectiva este de natura sa faca imposibila continuarea casatoriei, atunci cand unul dintre soti nu este de acord cu divortul. Desfacerea casatoriei se va pronunta in acest caz fara stabilirea culpei unuia dintre soti.

Divortul din motive temeinice si rolul unui avocat dreptul familiei

In situatia aceasta, procesul presupune administrarea de probe pentru demonstrarea motivelor grave care afecteaza casnicia si fac imposibila convietuirea sotilor. Se au in vedere acte, declaratii ale martorilor, certificate medico-legale de vatamare corporala, anumite vicii dovedite ale unuia dintre soti care afecteaza grav relatiile dintre ei si care pot afecta si cresterea si ingrijirea copiilor minori ai cuplului, asa cum prevede dreptul familiei.

In cartea autorului Dan Lupascu, se gasesc exemple, precum si o serie de referinte istorice ample ori de drept comparat, in special in privinta divortului. Hotararea de divort va fi pronuntata daca motivele sunt considerate de instanta intemeiate, iar culpa se poate stabili pentru unul dintre soti sau pentru ambii.

De ce este importanta stabilirea culpei la divort?

Culpa pentru desfacerea casatoriei nu are implicatii grave, chiar daca instanta hotaraste divortul din vina unuia dintre soti sau a ambilor soti. Partajul bunurilor comune si custodia copiilor nu sunt influentate de culpa. Sotul fara vina pentru desfacerea casatoriei poate avea anumite beneficii patrimoniale.

Astfel, in cazul culpei exclusive a unuia dintre soti, se poate invoca de catre sotul nevinovat dreptul la despagubiri (art. 388 Cod civil) si prestatia compensatorie (art. 390-395 Cod civil). Se mai poate acorda beneficiul contractului de inchiriere, dar numai daca alte criterii nu sunt mai importante, precum bunastarea minorilor.

Daca se stabileste o obligatie de intretinere pentru unul dintre soti, daca divortul a fost pronuntat prin culpa exclusiva a celuilalt, obligatia inceteaza la un an de la desfacerea casatoriei.

Partajul bunurilor si custodia copiilor

Partajul bunurilor comune se realizeaza dupa pronuntarea sentintei de divort. Acesta se face doar daca este necesar. Instanta poate respinge o cerere de partaj in care nu exista o masa partajabila, adica nu exista decat bunuri de uz personal. Acestea sunt impartite sotilor asa cum au fost utilizate.

La divortul in care sunt implicati copii minori, instanta trebuie sa decida asupra domiciliului copiilor la unul dintre parinti, precum si programul de vizitare, pensia de intretinere, custodia copilului. Potrivit prevederilor din dreptul familiei, autoritatea parinteasca se exercita asupra copiilor minori de catre ambii parinti, insa custodia se poate acorda doar unuia dintre soti, fiind in acest caz custodie unica.

Motivele unei astfel de decizii pot tine de incapacitatea unuia dintre parinti de a exercita autoritatea parinteasca, precum alcoolismul, o boala psihica, dependenta de narcotice, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, o condamnare penala pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, viol, infractiuni savarsite cu violenta, alte motive de risc pentru copil (art. 36 din Legea nr. 272/2004).

Procedura divortului in absenta unui dintre soti

Practica judiciara a demonstrat ca in ultima perioada au loc tot mai multe procese de divort fara prezenta unuia dintre soti. Acest lucru se explica prin fenomenul migratiei pe motive de loc de munca, multi romani alegand sa lucreze in strainatate, in timp ce sotia sau sotul ramane in tara pentru a avea grija de copiii minori.

De obicei, sotul care lipseste poate comunica prin intermediul unui reprezentant legal, conditiile si dorintele sale cu privire la divort. De asemenea, potrivit recomandarilor Uniunii Europene si reglementarilor nationale, atunci cand unul dintre soti nu este prezent in instanta, pentru urgentarea procedurilor si reducerea costurilor, se poate apela la comunicarea prin mijloace electronice.

Cea mai potrivita procedura pentru romanii din strainatate este medierea, prin care se poate obtine un divort rapid, in conditiile prevederilor legale comunitare referitoare la medierea transfrontaliera in problemele juridice de dreptul familiei. In acest sens, un avocat cu experienta poate deslusi probleme care, pentru persoanele implicate in procedura desfacerii casatoriei, pot parea fara rezolvare.

Urmareste ultimele stiri, noutati si articole onEbLoG.ro si pe Google News

LASA UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI
onE bLoG Romania
onE bLoG Romaniahttps://oneblog.ro
One Blog Romania si-a propus inca de la deschidere sa ofere vizitatorilor acestui blog content de calitate si cat se poate de actualitate. Ne-am dorit inca de la inceput sa ne axam pe calitate, transparenta si servicii premium la cele mai accesibile preturi pentru toti cei care doresc sa isi promoveze afacerile pe acest blog. Ne place sa invatam, sa ascultam si sa luam impreuna cu voi cele mai bune decizii. Impreuna cu voi atat vizitatorii cat si cei care publica articole, advertoriale pe acest blog dorim sa formam o echipa si sa imbunatatim tot ce nu este relevant.
- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_img

Cele mai populare articole pe bLoG

- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img