joi, 9 mai, 2024
Plase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte IeftinePlase Insecte Ieftine
onE bLoG RomaniaCasa si GradinaSfaturi pentru intretinerea gazonului

Sfaturi pentru intretinerea gazonului

Cei care au cu adevarat grija de gazonul lor vor putea sa se bucure de un covor de iarba verde si uniform pe tot parcursul anului. Ingrijit corespunzator in primavara, vara, toamna, gazonul va arata bine chiar si pe parcursul iernii.

Principalele lucruri necesare pentru un gazon perfect

Scarificarea de primavara pentru intretinerea gazonului

Pentru ca gazonul sa poata respira si a se putea dezvolta corespunzator in sezonul ce urmeaza este necesar sa il scarificam primavara cand media temperaturii de afara se situeaza intre 10-15 grade, spun specialistii in intretinerea gazonului de la 2Pareri.ro.

Scarificarea va inlatura vegetatia uscata care s-a adunat din toamna si pe tot parcursul iernii si va revigora cu adevarat gazonul. Scarificarea nu este un proces obligatoriu, dar imbunatateste aspectul ierbii cu mult. Daca nu dispunem de un scarificator de gazon, putem inista si cu grebla sa strangem vegetatia uscata.

Tunderea si intretinerea gazonului corespunzatoare

Primavara si Toamna reprezinta anotimpurile ideale pentru cresterea ierbii din gazon fiindca sunt anotimpuri cu precipitatii ridicate si temperaturi medii. Daca pe timp de vara, canicula, va fi suficienta o tundere saptamanala a gazonului, pe timp de primavara tarziu si inceput de toamna ar trebui sa tundeti iarba mai des.

Lucrurile sunt putin relative fiindca gazonul este influentat direct de temperatura de afara si cantitatea de precipitatii, dar daca acordati suficienta atentie gazonului veti observa ca in aprilie – mai – iunie perioada ideala de tundere este de 4 zile.

Conteaza foarte mult in ce perioada a zilei tundem gazonul. Pe timp de vara trebuie sa tundem iarba dimineata devreme sau seara dupa ce nu mai bate Soarele direct pe gazon.

Daca il tundem la ora 2 dupa amiaza cand afara sunt 30 de grade, avem sanse foarte mari ca gazonul sa se arda. Locul in care s-a facut taietura se va arde si va ingalbeni tot firul de iarba.

Necesarul de apa pentru intretinerea gazonului

Ultimele 3-4 veri au fost destul de secetoase in Romania, iar gazonul care altadata se dezvolta bine datorita precipitatiilor naturale, acum trebuie sa il ajutam noi.

Nu este necesar sa udam iarba zilnic in anotimpul calduros, dar din 3 in 3 zile cu o cantitate mare de apa este ideal. Daca din 3 in 3 zile il udam pana apuca apa sa balteasca, vom putea asigura cantitatea necesara de apa.

Exista un mit cum ca iarba trebuie udata doar dimineata sau seara. Si multi spun ca aspersoarele functioneaza si pe timpul zilei prin anumite locuri iar respectiva peluza arata nemaipomenit de bine.

Un gazon care este udat zilnic cu aspersoare nu va simti o modificare brusca a temperaturii daca functioneaza aspersorul cand sunt 30 de grade afara. Pentru ca umezeala aceea din sol de la udatul din ziua precedenta sau de la pornitul aspersoarelor cu cateva ore inainte asigura o crestere foarte buna a ierbii.

Deci, cum e mai bine? Udam seara sau nu conteaza ora?

Cand vorbim de curtea noastra de acasa unde udam cu furtunul sau cu fel si fel de aspersoare manuale pe care le folosim o data la cateva zile, atunci e bine sa udam cand nu este soarele sus pe cer, ci sa udam ori dimineata, ori seara. Daca udam cand este firul de iarba prea fierbinte exista o mare sansa sa ingalbenim tot gazonul.

Folosirea unei masini de tuns iarba corespunzatoare

Exista o varietate de masini de tuns iarba bune, cat si o multime de agregate si unelte de tuns iarba. Incepand de la trimmer, motocoasa, masina de tuns iarba, robot de tuns gazon pana la tractorase de tuns gazonul.

Fiecare utilaj este bun pentru un lucru, mai exact:

  • Pentru a avea un gazon drept si egal ca inaltime de taiere, nu putem folosi motocoasa sau trimmerul, ci celelalte variante.

Motocoasa sau Trimmerul se folosesc pe langa garduri, borduri sau cand avem de taiat o iarba pea inalta.

Masina de tuns iarba si robotul de tuns iarba se folosesc pentru intretinerea gazonului din curte. Majoritatea dintre noi avem masini de tuns iarba pe benzina sau electrice, dar sunt si persoane carora li se pare destul de anevoios procesul de tuns iarba si folosesc un robot de tuns iarba in acest scop.

Ambele variante sunt bune si ne pot ajuta sa avem un gazon de nota 10, atat timp cat ii asiguram vitaminele necesare, apa suficienta si tundere atunci cand trebuie.

Tractorasele de tuns gazon sunt si ele din ce in ce mai populare. Acestea sunt ideale pentru cei care au de tuns suprafete foarte mari de gazon. Functioneaza pe acelasi principiu ca o masina de tuns iarba, doar ca sunt mai mari.

Asigurarea vitaminelor si intretinerea gazonului necesare

Pentru ca gazonul sa se dezvolte bine si sa nu fie afectat de daunatori si tot felul de boli, acesta trebuie „hranit” corespunzator. Important ar fi sa nu omitem ingrasamintele de primavara, vara si toamna.

  • Primavara se ofera gazonului ingrasamant granular, gasiti la magazinele de bricolaj tot felul de ingrasaminte de primavara. Important este sa distribuiti uniform pe gazon ca sa nu apara pete.
  • Vara se recomanda sa folosim ingrasamant foliar, adica lichid. Sa stropim gazonul cu ingrasamant lichid amestecat cu apa pentru a fi absorbit rapid de firele de iarba.
  • Toamna folosim tot ingrasamant granular, ca primavara. Acest tip de ingrasamant arata ca niste bilute, iar invelisul exterior este realizat din fel si fel de materiale care se dizolva in apa, unele mai rapid, altele mai greu.

Mulcirea si intretinerea gazonului

Un proces mai putin cunoscut pe meleagurile noastre, dar foarte eficient. Robotii de tuns gazon fac mulcirea automat, fiindca acestia tund zilnic si taie iarba foarte marunt, imprastiind-o pe gazon. Aceste capete de fir taiate ajung sa se usuce si devin vitamine pentru gazonul viu.

Se poate face mulcirea si cu masinile de tuns iarba clasice. Unele masini de tuns iarba au functie de mulcire, in timp ce majoritatea nu au.

Pentru a pune un strat de mulci peste gazonul actual ar trebui sa procedam in felul urmator:

  • Presupunem ca azi e sambata. Sambata dimineata tundem gazonul in toata curtea si colectam, apoi aruncam vegetatia taiata, ramanand totul curat in urma noastra.
  • Apoi, duminica seara sau luni dimineata mai efectuam o taiere la aceeasi inaltime, dara fara sa mai folosim sacul colector la masina de tuns iarba.Astfel acele varfuri de iarba se vor imprastia uniform pe gazon si vor actiona ca o mica patura care il va ajuta sa-si mentina umiditatea in sol in anotimpul calduros.

Urmareste ultimele stiri, noutati si articole onEbLoG.ro si pe Google News

LASA UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI
onE bLoG Romania
onE bLoG Romaniahttps://oneblog.ro
One Blog Romania si-a propus inca de la deschidere sa ofere vizitatorilor acestui blog content de calitate si cat se poate de actualitate. Ne-am dorit inca de la inceput sa ne axam pe calitate, transparenta si servicii premium la cele mai accesibile preturi pentru toti cei care doresc sa isi promoveze afacerile pe acest blog. Ne place sa invatam, sa ascultam si sa luam impreuna cu voi cele mai bune decizii. Impreuna cu voi atat vizitatorii cat si cei care publica articole, advertoriale pe acest blog dorim sa formam o echipa si sa imbunatatim tot ce nu este relevant.
- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_img

Cele mai populare articole pe bLoG

- Publicitate -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img