Despre boli transmise de tantari si cum ne protejam impotriva acestora
Despre Boli transmise de tantari si cum ne putem proteja in siguranta impotriva acestor insecte mici dar deosebit de periculoase o sa va prezentam in randurile ce urmeaza.
Summer is coming! Un adevarat motiv de bucurie, insa odata cu ea apar si tantarii, unii dintre cei mai mari purtatori de virusi. Inteapa, bazaie si tulbura somnul. Acestia incep sa-si faca aparitia la inceputul verii, mai exact in luna iunie.
Principalul pericol al acestor boli transmise de tantari este reprezentat de faptul ca se hranesc exclusiv cu sangele mamiferelor, dar si al oamenilor, iar in acest fel pot transmite o multime de afectiuni. Desi in Romania intepaturile tantarilor provoaca doar un mic disconfort, adevarata ingrijorare este generata de aceste boli transmise de tantari ce pot fi transmise prin intermediul acestora.
Conform statisticilor, peste un million de oameni mor anual in intreaga lume, din cauza bolilor transmise de micile insecte. Boli cele mai raspandite prin intermediul intepaturilor de tantari sunt: Febra Galbena, Malaria, Febra West Nile, Encefalita, Limfatica, Filarioza.
Febra Galbena
- Boli transmise de tantari – Febra Galbena este o boala infectioasa, des intalnita in regiunile tropicale ale Americii de Sud. Perioada de incubatie a virusului este de aproximativ 36 de zile. Simptomele sunt reprezentate de: febra mare, dureri abdominale si musculare, congestionarea fetei.
Malaria
- Boli transmise de tantari – Malaria este o boala descoperita in urma cu foarte multi ani. Principalii vinovati de transmiterea malariei sunt tantarii Anopheles Femini. Deseori, malaria poate fi fatala, in special in randul copiilor.
Encefalita
- Boli transmise de tantari – Encefalita West – Nile este intalnita in Romania si debuteaza cu varsaturi, cefalee si febra mare. Rareori, persoanele diagnosticate cu encefalita virala pot intra in coma la aproximativ doua zile de la instalarea bolii.
Febra Rift Valley
- Boli transmise de tantari – Febra Rift Valley – Acest tip de boala poate fi transmisa atat oamenilor, cat si animalelor, prin intermediul tantarilor infectati. Principalele simptome sunt: ameteala si starea de slabiciune. Rareori, Febra Rift Valley poate genera efecte secundare si asupra ochilor.
Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele boli ce pot fi transmise de intepaturile tantarilor. Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de periculosi. Cel mai eficient mod de a preveni imbolnavirea provocata de virusii transmisi de tantari este prevenirea intepaturilor. Sunt prezenti atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, iar temperaturiile ridicate reprezinta un mediu propice pentru aparitia lor.
Fara a mai fi necesar sa prezentam motivele pentru care ar fi indicat sa pastram distanta fata de aceste insecte, cateva metode eficiente pentru a evita intepaturile.
Plase pentru insecte – cele mai eficiente scuturi impotriva tantarilor
Desi se gasesc o multime de produse in comert ce promit protectie impotriva intepaturilor de tantari sau impotriva acestor boli transmise de tantari, nu sunt intotdeauna eficiente. Multe dintre spray-urile, si gelurile intalnite pe piata au in componenta lor chimicale. Mai mult de atat, in ultima perioada, tantarii se dovedesc a fi imuni in fata acestor “trucuri”. Asadar, ce ramane de facut in aceasta situatie?
Cel mai simplu si mai eficient este sa montezi plase pentru tantari. In felul acesta, poti evita disconfortul pe toata durata verii.
Noi iti propunem cateva modele calitative si rezistente, astfel incat sa te bucuri de utilitatea lor o buna perioada de timp:
- Plase antiinsecte glisante – Daca ai ferestre sau usi glisante din pvc sau aluminiu, acest tip de plasa este alegerea potrivita. Plasa este realizata din materiale de calitate superioara ( fibra de carbon si sticla ), astfel incat blocheaza eficient accesul insectelor de orice fel. Sunt silentioase si foarte usor de manevrat.
- Plase insecte fixe – Sunt recomandate in situatiile in care ferestrele au rulouri aplicate, iar structura exterioara nu permite montarea unui alt tip de plasa. Unul dintre principalele avantaje acestor tipuri de plase de tantari este etansarea perfecta a termopanului. Nu pot fi montate, insa, acolo unde fereastra este dubla sau tamplaria este din aluminiu.
Plase Insecte Ieftine va pune la dispozitie mai multe tipuri de plase pentru insecte precum: plisse, rulou, cu balamale, dar si americane. Toate modelele mentionate sunt disponibile la preturi competitive, au un design placut si sunt foarte usor de manevrat si ofera o protectie completa.
Persoanele predispuse la intepaturile de tantari
Studiile arata ca persoanele predispuse la “preferate” sunt chiar copiii si femeile insarcinate. Viitoarele mamici sunt de doua ori mai predispuse la decat restul persoanelor. Explicatia consta in faptul ca acestea au o temperatura bazala mai crescuta si expira mai mult CO2, ca si in cazul copiilor.
Alte trucuri pentru a te proteja impotriva tantarilor
- Nu purta haine in culori aprinse;
- Atunci cand iesi din casa, alege sa porti bluze cu maneci lungi;
- Evita parfumurile si deodorantele ce au un miros puternic;
- Evita iluminarea puternica ( lumina atrage tantarii );
- Nu desfasura activitati in aer liber dimineata sau seara (sunt perioadele preferate de tantari);
- Evitarea zonelor cu multa vegetatie.
Alege sa te protejezi intotdeauna eficient impotriva tantarilor – inamicii zilelor de vara. Sanatatea ta, cat si cea a familiei tale sunt prioritare. Pentru ca ne dorim sa contribuim la siguranta si confortul tau, ti-am pregatiti o gama variata de plase pentru tantari, special gandite pentru nevoile tale.
Bucura-te din plin de tot ce iti rezerva zilele de vara si tine la distanta micii musafiri nepoftiti!